4, filléres tipp amivel milliókat nyerhetsz – lakásfelkészítés eladásra


3 óra home staging = 30%-kal több kattintás, több érdeklődő.

Egy ügyfél az Ingatlan48.hu-nál – hívjuk Zsuzsinak – megkereste Mlinárik Márton ingatlanspecialistát, hogy eladná a lakását.
A 2 hónap elteltével, látszott a statisztikákból (31 megkeresés, és 12 bemutató), hogy van érdeklődés, az ingatlanszakértő mégis szerette volna jobban felpörgetni az értékesítést. Azt javasolta Zsuzsinak, hogy alkalmazzák a lakásfelkészítés (home staging) eszköztárát is.

Ekkor kerültem én a képbe. Megnéztem, a lakás jó adottságú, közepesen felújított volt és mivel Marci maximálisan bízott bennem,  szabad kezet kaptam és rövidesen el is készültem a lakás kicsinosításával.

Újrafotóztuk, az Ingatlan48 szórólapozott, táblát tett ki, és 22 oldalon hirdette az internetes portálokon a lakást.

Nem szeretném azt sugallni, hogy a home staging mindenkinek megy, és azt sem, hogy univerzális megoldás bármely esetben, azonban hatása vitathatatlan:

48 napon belül sikerült értékesíteni az amúgy a visszajelzések alapján kissé sötét, magasföldszinti lakást. 30%-kal több kattintást, érdeklődőt értünk el a hívogatóbb fotóknak köszönhetően és bemutatókor is sokkal jobb visszajelzéseket kaptunk, mint a lakásfelkészítés előtt.

Óriási különbség lehet aközött is, ha saját magunk próbálkozunk lakásunk értékesítéssel, vagy ingatlanszakértőt bízunk meg (erről itt olvashatsz bővebben )… de! Ahhoz, hogy lakásunkat jobb, kellemesebb, eladhatóbb állapotba hozzuk, elegendő lehet néhány alapvető trükköt bevetnünk.

Persze ha magunk vágunk bele a lakáscsinosításba, akkor is költhetünk néhány ezer, vagy akár néhány százezer forintot is.

Hölgyeim, ugye ismerik az IKEA- effektust, ahonnan sosem lehet üres kézzel távozni… Hát így van ez a lakásfelkészítéssel is.
Hogy ne szaladjunk el a büdzsével érdemes megvizsgálni, mennyit kell befektetnem, hogy gyorsan és sikeres adjam el a lakást? Megéri egyáltalán?
Ha komolyabb, felújítással vagy átalakítással kombinált lakásfelkészítésre van szükségünk, ne vágjunk bele egyedül. Ezzel ugyan sokkal magasabb szintre emelhetjük az ingatlan eredeti funkcióit, és olyan értéknövekményt érhetünk el, ami akár milliós nagyságrendeket is elérhet, és a beruházás eredményeképpen az árban jelentős növekedést generálhat. Ehhez azonban kérjük ingatlanszakértő és/vagy lakberendező segítségét.
Részletesebben itt olvashatsz a home staging mibenlétéről

Nézzük, mi az 4 dolog, amivel biztosan nem nyúlhatunk mellé:

1. Tisztaság
2. Rend, kellemes illatok
3. Világos, átlátható terek
4. Hangulatos, egyszerű megjelenés

Rend a lelke mindennek

Fotó: Pinterest

Te melyik képpel ellátott hirdetésre kattintanál?

Melyiket néznéd/ vennéd meg szívesebben?

Ki a bútorokkal, de ne minddel!
Ez lehet, hogy első hallásra nagyon hajmeresztő, de a nagy, robusztus bútorokat el lehet adni, kisebbekre cserélni.
Semmiképp se ürítsük ki a lakást, akkor, sem ha nem élünk benne. A home staging egyik alapvető célja ugyanis az, hogy a potenciális vevőnek, bérlőknek segítsen elképzelni, hogyan fognak élni a lakásban vagy családi házban. Ezt sem a túlzsúfolt, rendetlen, sem az üres lakásban nem tudják megtenni.
Akkor hová tegyük a rengeteg cuccunkat?
Tapasztalatból mondom, kevesebb holmival, sokkal jobb lesz az életünk, nem csak sikeresebb a lakáseladásunk.
Ajánlott irodalom a rendrakás szakértőjének könyve.

Aki megfogadja tanácsait, nemcsak otthonában, de saját életében is felszámolhatja a káoszt és a rendetlenséget. A KonMari néven elhíresült egyszerű módszerrel mindenki számára elérhető lesz a rendezett otthon, az átlátható tárolás és a hétköznapi tiszta öröm.

Teremtsünk kellemes hangulatot!

A két kép közötti különbség 2500 Ft-ba került.

Színek használata
Érdemes odafigyelni, hogy a kisebb­nagyobb felületek színei passzoljanak egymáshoz, így tehát a falszín a parkettával, a bútorokkal, de a függönnyel is. A mintákkal sem árt óvatosan bánni, nehogy túl giccses hatást érjünk el. Persze ez nem jelenti, hogy nem lehet mintás a függöny, csak hogy stílusban és színben is kellemes, barátságos összképet adjanak a helyiségek.
Használjunk kellemesebb, megnyugtató, pasztell színeket a hálószobában, gyerekszobában. Az élénkebb, energiát adó színek pedig jól jönnek a nappaliban és dolgozószobában, fürdőszobában.

Funkció szerint

Érdemes bemutatni a szobák lehetséges funkcióit a megfelelő bútorokkal, elrendezéssel. Néhány kellemes illatú gyertyával, nem csak illatossá tehetjük otthonunkat, de dekorációnak is használhatjuk őket. Egy stílusos óra, ízléses ágytakaró, pár különleges díszpárna, esetleg néhány jól elhelyezett kép sokat dobhat a helyiségek hangulatán.

 

A bemutatott lakás 55 nm-es, külön nyíló 1+1 szobás, K-Ny-i tájolású, jó állapotú.  A rend és tisztaság adott volt így 3 óra alatt, 40.000.- forintból, 1 kölcsön kanapéval otthonossá, barátságossá tettem, újrafotóztuk.

 

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.