Helló, itt vagyunk!


Indulj el Budapestről Hatvan irányába, és amikor éppen elhagynád a Gödöllői-dombság szelíd lankáit eléd tárul a Galga völgye és elkezdődik a végetlennek tűnő Alföld. Itt, a két táj találkozásánál, megtalálhatod a világ közepét, Galgahévíz községet, és a Macikávét.

A bisztrónak a Gaia Panzió ad otthont, mely egyben a Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány főhadiszállása, székhelye is.

Az alapítványt a 90-es évek elején egy baráti társaság tagjai hívták életre. Elhatározták, hogy az árral szemben úszva, a pénz és növekedés alapú társadalommal ellentétben egy fenntarthatóbb, a természettel jobban együttműködő kis közösséget és egy Ökofalut alapítanak. Az idea egy része egyelőre vár a megvalósításra, de a falu létezik, lakjuk. Szívesen mesélünk róla, meg is látogathatod. (Bővebb infó: Galgahévízi Ökofalu)

Ki, és mi lehetne befogadóbb tehát egy ANYABARÁT közösségi hely számára, mint Földanya maga. Gaia története

Szeretnénk őrizni a lángot, szem előtt tartani a célokat, melyet az  alapítvány épp 30 éve tűzött ki.

Kissé talán leporolva, a mai gazdasági, társadalmi, környezeti problémákra reagálva. Leegyszerűsítve, de nem elbagatellizálva:

Ne igyunk például palackozott vizet. Gyűjtsük szelektíven a szemetet. A fürdőszobában sorakozó műanyagflakon-hadsereget váltsuk szappanra. Hagyjuk az üzletben a x-edik új felsőnket. Tisztításhoz vessünk be olyan régi, jól bevált eszközöket, mint az ecet vagy a szódabikarbóna. Komposztáljunk, ha lehet. Főzzünk pont eleget, ne többet, és vásároljunk friss ételeket a készek helyett. Mindenből keressük a tartósabbat, az újrahasznosítottat, a fenntarthatóbbat.

Hiszünk abban, hogy minden egyes pici lépés, számít. 

Na, ezért nem lesz az itallapon kóla, és benne szívószál, ezért szerezzük be helyi termelőktől az alapanyagokat, és készülnek szezonális ételek belőlük. Emiatt csinálunk illatkertet a kölköknek hátul fűszernövényekből, és ezért mesélünk nekik minden nap, hogy gondolkodó és cselekvő, a fenntarthatóság eszméire érzékeny felnőttek legyenek. 

Erre gondolunk mikor mosható pelenka tapizó, eszmecserélő klubot szervezünk. GAIA földanyára, és gyermekeinkre.

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?