Hacuka – közösségi ruhabolt


A Macikávé Bisztró újabb leányvállalata a HACUKA Közösségi Ruhabolt ❤

A HACUKA modell

Azért hoztuk létre a Hacukát, hogy népszerűsítsük, terjesszük a slow fashion alapelveit, elérhetővé tegyük a fenntartható divatot Galgahévízen és környékén 🙂

  • Kényelmes ruha beküldési lehetőség (elhozom tőled ha szeretnéd, átnézés után)
  • Válogathatsz az állandó ruhacsere állványokról (ingyen), bármikor (időpontért persze hívj!), ruhabeadás nélkül is!

A működési modell: Ti, mint adományozók ajánljátok fel már nem használt, de mások számára még értékes női és gyerek ruhákat, amelyeknek egy része az ingyenes “ruhacserés” állványokra kerül, egy részük pedig a “bolt” polcaira. Utóbbi darabok a használtpiaci ár alatt megvásárolhatók.

  • Ha hozol is ruhát, átnézzük, mi kerüljön “ruhacserére” és mi a “boltba”
  • Ha 15 db a “boltba” kerül (nem a ruhacsere állványokra) egyszer felhasználható, kedvezmény kuponnal leszel gazdagabb és vásárolhatsz vele a boltban.
    (1-5 ruha -20%, 5-10 ruha -30%, 10-15 ruha -50%)

Újítsd meg ruhatárad nálunk, vásárolj szép és menő használt ruhát!

Miért nem adunk pénzt vissza, miért nem veszünk át bizományba ruhát?

Mert nonprofit modellben működünk és talán nem nagyképűség azt mondani, hogy több szinten is társadalmi célok érdekében tevékenykedünk (számos ingyenes klubnak, ismeretterjesztő programnak adunk otthont, mely minden korosztály számára kínál tartalmas szórakozást a Macikávé Bisztróban).
Így a bevételekkel a “szervezet” önfenntartását segítitek, hiszen a boltban is vannak költségek, arról nem is beszélve, hogy rengeteg energiát fektetünk a működtetésbe, még akkor is ha mindezt nagy örömmel tesszük, és kívülről nem annyira látszik.

Persze “jótékony” tevékenysége is van a közösségi ruhaboltnak, hiszen nagy mennyiségű, jó minőségű ruha marad a körfogásból, melyeket környékbeli rászorulókhoz juttatunk el.

De mi is ez pontosan?

Közösségi gazdasági alapelveken nyugvó kezdeményezés, fenntartható divat iránt elkötelezett – elsősorban – nőknek.

Ha valaha adtál kölcsön könyvet vagy kértél fúrót a szomszédtól, akkor már részt vettél a közösségi gazdaságban vagy más néven sharing economy-ban.
Mi azzal igyekszünk csökkenteni környezet terheit, hogy megnöveljük, egy-egy ruha vagy használati tárgy élettartamát.
Erről szól sok rendezvényünk: teret adunk a cserének, eladásnak, ahol mások számára hasznossá tehetjük az általunk nem használt holmikat.

A közösségi gazdaság nem hagyományos ellátási lánc. Egy személy felléphet szolgáltatóként és fogyasztóként is. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy te pl. ruhát adományozol közösségi használatra, mely a Hacukán keresztül ér el a végfelhasználóig, de te is részese vagy a “rendszernek”, így ha szükséged van rá, te is kivehetsz a “ruhás kosárból”.

Mi is hiszünk abban, hogy a megosztás (sharing) nem megosztó, hanem összekapcsoló 🙂

Hogyan működik?

– Előre egyeztetett időpontban behozod frissen kimosva, esetleg kivasalva a ruhákat, maximum 15 darabot egyszerre.
– Ruhabeadásra időpontfoglalás szükséges (privát üzenet az fb oldalon vagy hívj! +36704536472), mert a nyitvatartásunk is a manapság oly népszerű karanténokhoz és gyermekbetegségekhez igazodik.

 Általában bent vagyok 8-15 óráig, valamint rendezvények alkalmával, de ilyenkor pláne szólj, hogy jönnél!
​- Ruháidat 2 hónapig tartjuk az állványokon. Ha nem sikerül új gazdát találni ezidő alatt, két lehetőség közül választhatsz.
1. Visszakéred,
2. Nekünk adod, hogy ruhacserén “megforgassuk”, és ha ott sem viszi el senki, rászorulókat segítő szervezetnek továbbadjuk.

Milyen termékeket veszünk át?

Női és gyermek ruhákat, kiegészítőket néhány éves modelleket, amik ma is divatosak, 36-44 méretben aktuális szezonnak megfelelő darabokat.

Mit nem veszünk át?

Kinyúlt, kibolyhosodott, kopott, foltos darabokat rossz cipzáros, hiányzó csatos, gombos termékeket, fehérneműt, és férfi ruhákat​.

Férfi ruhákat RUHACSERE ÉS GARDRÓBVÁSÁR rendezvényeinkre hozhatjátok!

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?