Mandulás süti naranccsal
Nagyon megtetszett a recept a Hugh féle Három jó dolog a tányéron c. műből és éreztem, ez most igazán finom lesz! Igazam lett 🙂 Mondjuk kb. negyedére vettem az édesítők mennyiségét, és nekem még így is édes. 225 g cukor és 100 g méz van az eredeti receptben. Jesszus 🙂
8-10 személyre
A mandulás süteményhez
225 g puha vaj
70 g eritrit
1 citrom héja
225 g darált mandula
3 nagy tojás
125 g kukoricaliszt vagy finom kukoricadara (szerintem nem lehet jó, finom darát kapni, legközelebb liszttel csinálom)
1 teáskanál sütőpor
nagy csipet só
70 g méz
A mézes narancshoz
5 nagy narancs
3 evőkanál méz
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 20 cm-es tortaformát (én nagyobban csináltam, hiba volt, lehetne magasabb) kivajazunk.
A vajat az eritrittel és a citromhéjjal együtt kikeverjük míg halvány, habos és könnyű keverék nem lesz. Hozzákeverjük a darált mandulát. A tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tésztaalaphoz. A kukoricalisztet, a sütőport és a sót alaposan összekeverjük, majd a tésztába forgatjuk.
40-45 percig sütjük. A mézet addig melegítjük míg folyós nem lesz. a süti tetejét beszurkáljuk és rácsorgatjuk a forró mézet. A formában hagyjuk a tortát míg kihűl.
A mézes narancshoz az egyik héját lereszeljük egy tálba, a többit megpucoljuk és megszabadítjuk a fehér részektől, hártyától. Ez nekem nem ment valami jól, trancsírozás lett belőle, de igyekeztem minden lét felfogni 🙂 Az összes narancslevet felforraljuk a mézzel. Mikor kihűl, a narancshússal óvatosan összekeverjük. A tortaszeletek mellé tálaljuk.
Én még tettem a tetejére egy kis mascarponét narancshéjjal, mézzel kikeverve, valamint az ehető viola odorataval díszítettem 🙂
Hugh tejszínnel és krémes joghurttal is ajánlja.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.