Mandulás süti naranccsal


Nagyon megtetszett a recept a  Hugh féle Három jó dolog a tányéron c. műből és éreztem, ez most igazán finom lesz! Igazam lett 🙂 Mondjuk kb. negyedére vettem az édesítők mennyiségét, és nekem még így is édes. 225 g cukor és 100 g méz van az eredeti receptben. Jesszus 🙂

8-10 személyre 

A mandulás süteményhez

225 g puha vaj

70 g eritrit

1 citrom héja

225 g darált mandula

3 nagy tojás

125 g kukoricaliszt vagy finom kukoricadara (szerintem nem lehet jó, finom darát kapni, legközelebb liszttel csinálom)

1 teáskanál sütőpor

nagy csipet só

70 g méz

A mézes narancshoz

5 nagy narancs

3 evőkanál méz

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 20 cm-es tortaformát (én nagyobban csináltam, hiba volt, lehetne magasabb) kivajazunk.

A vajat az eritrittel és a citromhéjjal együtt kikeverjük míg halvány, habos és könnyű keverék nem lesz. Hozzákeverjük a darált mandulát. A tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tésztaalaphoz. A kukoricalisztet, a sütőport és a sót alaposan összekeverjük, majd a tésztába forgatjuk.

40-45 percig sütjük. A mézet addig melegítjük míg folyós nem lesz. a süti tetejét beszurkáljuk és rácsorgatjuk a forró mézet. A formában hagyjuk a tortát míg kihűl.

A mézes narancshoz az egyik héját lereszeljük egy tálba, a többit megpucoljuk és megszabadítjuk a fehér részektől, hártyától. Ez nekem nem ment valami jól, trancsírozás lett belőle, de igyekeztem minden lét felfogni 🙂 Az összes narancslevet felforraljuk a mézzel. Mikor kihűl, a narancshússal óvatosan összekeverjük. A tortaszeletek mellé tálaljuk.

Én még tettem a tetejére egy kis mascarponét narancshéjjal, mézzel kikeverve, valamint az ehető viola odorataval díszítettem 🙂

Hugh tejszínnel és krémes joghurttal is ajánlja.

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.