Gombás cobbler
Vendégeket vártunk ezért valami különleges, kiadós egytálételben gondolkodtam amitől a húsevőknek is leesik az álluk 🙂 Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog… a tányéron című szakácskönyvét pedig már bibliaként forgatom. Imádom, hogy annyira egyszerűen közelít az étkezéshez, hogy a főzésben kevésbé vagy egyáltalán nem jártas háziasszonyok számára is minimálisra nő a kudarc esélye.
Érdemes pontosan betartani az utasításokat, én pl. egyben pároltam volna a zöldségeket (a gombát persze később) de igyekszem kevés edényt használni (a recept két lábost írt), ezért a zöldségekről lepirult finomságokat borral főztem fel a lábos aljáról, s abban a nedűben pároltam, pirítottam tovább a gombát… Hugh büszke lenne rám! 🙂
6 személyre
3 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma, apróra kockázva
1 közepes sárgarépa, felkockázva
1 szárzeller, apróra vágva
nagy darab vaj
700-750 g gomba, vastag szeletekre vágva
1 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál felaprított kakukkfű
150 ml vörösbor (én fehéret használtam)
250 ml zöldség alaplé (DM-ben kapható bio kockából)
tengeri só és frissen őrölt bors (alap már Rozinak is 🙂 )
A tésztatakaróhoz
175 g sütőporos liszt
fél teáskanál só
75 g hideg vaj, felkockázva
1 teáskanál angol mustárpor ( momentán nem volt itthon, mustárt használtam)
75 g jóízű sajt
1 nagy tojás
125 ml tej (én rizstejet használtam)
Tálaláshoz
tejföl vagy görög joghurt
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 1 evőkanál olajat hevítünk, beledobjuk a hagymát, a sárgarépát és a szárzellert.
A gombát 2 vagy 3 adagban megpároljuk olívaolaj és vaj keverékében addig míg a gomba elkezd karamellizálódni. Hozzáadjuk a többi zöldséget, fokhagymát, kakukkfüvet, felöntjük az alaplével.
Elkészítjük a tésztát. A lisztet és a sót a vajjal összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a mustárt és a sajtot. A tojást elkeverjük a tejjel, majd a lisztes keverékhez adjuk. Lágy ragadós tésztát kapunk.
Megkóstoljuk a ragut, sózzuk, borsozzuk. Sütőtálba merjük. A tésztából nagy kanálnyi adagokat teszünk rá. Kb. 30 percig sütjük. Köret nélkül, egy kanál tejföllel tálaljuk. Mi még salátát ettünk hozzá.
Nálunk a kép másnap készült, nem volt egy teljes adag így tettem hozzá ezt-azt 🙂
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.