Panade


Azaz káposzta, hagyma, kenyér…

Férj állandóan izélgetett a savanyú káposzta alternatív felhasználási módjaival mint, leves meg ilyenek. Nem voltam túl lelkes, szerintem elég jó a székelykáposzta meg a töltött… míg nem jött Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog… a tányéron című szakácskönyve és a szokatlan egytálétel a káposztából, állott kenyérből. Ez a gratinféle a panade. De Hugh sem tudhat mindent 🙂 mert ő sima káposztából csinálja, pedig ha tudná, hogy milyen egy isteni, jó, magyar savanyúúú…

6 személyre

6-8 evőkanál olívaolaj

5 közepes vagy 3 nagy fej hagyma vékonyan felszeletelve

2 gerezd fokhagyma felaprítva

600-700 g savanyú káposzta, vagy zöld káposzta torzsa nélkül

300 g tömör kenyér, állott is lehet

500 ml forró zöldség alaplé

tengeri só, frissen őrölt bors

Az olívaolaj felét nagy edényben közepes lángon felhevítjük. Beledobjuk a hagymát, megkeverjük. Amint sisteregni kezd, visszavesszük a lángot és lefedjük az edényt. Lassú tűzön pároljuk míg aranybarna lesz, a vége felé levesszük a fedőt és hozzáadjuk a fokhagymát, sót, borsot.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A káposztát puhára pároljuk.

A kenyeret kockákra vágjuk, a maradék olajjal, sóval, borssal összeforgatjuk.

A hagyma harmadát szétterítjük egy lapos, kb. 25 cm átmérőjű sütőtál alján, majd erre szórjuk a kenyérkockák harmadát, a káposzta felét, majd ezt ismételjük míg el  nem fogy. Én tettem közé egy kis ementáli sajtot mert Hugh azt mondta jól áll neki, és igaza volt 🙂

A forró alaplével felöntjük.

30 percig alufólia alatt, újabb 30 percig pedig sütjük míg aranybarnára pirul.

Állítólag kelkáposztával és mángolddal is működik a fehér töve nélkül.

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.