Gombás cobbler


Vendégeket vártunk ezért valami különleges, kiadós egytálételben gondolkodtam amitől a húsevőknek is leesik az álluk 🙂 Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog… a tányéron című szakácskönyvét pedig már bibliaként forgatom. Imádom, hogy annyira egyszerűen közelít az étkezéshez, hogy a főzésben kevésbé vagy egyáltalán nem jártas háziasszonyok  számára is minimálisra nő a kudarc esélye.

Érdemes pontosan betartani az utasításokat, én pl. egyben pároltam volna a zöldségeket (a gombát persze később) de igyekszem kevés edényt használni (a recept két lábost írt), ezért a zöldségekről lepirult finomságokat borral főztem fel a lábos aljáról, s abban a nedűben pároltam, pirítottam tovább a gombát… Hugh büszke lenne rám! 🙂

6 személyre 

3 evőkanál olívaolaj

1 fej hagyma, apróra kockázva

1 közepes sárgarépa, felkockázva

1 szárzeller, apróra vágva

nagy darab vaj

700-750 g gomba, vastag szeletekre vágva

1 nagy gerezd fokhagyma

1 teáskanál felaprított kakukkfű

150 ml vörösbor (én fehéret használtam)

250 ml zöldség alaplé (DM-ben kapható bio kockából)

tengeri só és frissen őrölt bors (alap már Rozinak is 🙂 )

A tésztatakaróhoz

175 g sütőporos liszt

fél teáskanál só

75 g hideg vaj, felkockázva

1 teáskanál angol mustárpor ( momentán nem volt itthon, mustárt használtam)

75 g jóízű sajt

1 nagy tojás

125 ml tej (én rizstejet használtam)

Tálaláshoz

tejföl vagy görög joghurt

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 1 evőkanál olajat hevítünk, beledobjuk a hagymát, a sárgarépát és a szárzellert.

A gombát 2 vagy 3 adagban megpároljuk olívaolaj és vaj keverékében addig míg a gomba elkezd karamellizálódni. Hozzáadjuk a többi zöldséget, fokhagymát, kakukkfüvet, felöntjük az alaplével.

Elkészítjük a tésztát. A lisztet és a sót a vajjal összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a mustárt és a sajtot. A tojást elkeverjük a tejjel, majd a lisztes keverékhez adjuk. Lágy ragadós tésztát kapunk.

Megkóstoljuk a ragut, sózzuk, borsozzuk. Sütőtálba merjük. A tésztából nagy kanálnyi adagokat teszünk rá. Kb. 30 percig sütjük. Köret nélkül, egy kanál tejföllel tálaljuk. Mi még salátát ettünk hozzá.

Nálunk a kép másnap készült, nem volt egy teljes adag így tettem hozzá ezt-azt 🙂

 

 

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.