Recycling & upcycling


Újrahasznosítás / továbbhasznosítás

Mindkettő nagy szerelem – sok más mellett.

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy

  • az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.
  • A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb. folyamatban.
  • Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük a értéknövelő (upcycling) és a értékcsökkentő (downcycling) fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki.

Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl. autógyártáshoz). Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen.

Wikipédia

A továbbhasznosítás azt jelenti, hogy egy tárgynak – amire nincs szükség, vagy nem használnak már – új funkciót, kinézetet, életet adunk, amitől újra hasznossá válik, vagy kreatív formában része lesz, marad a környezetünknek.

Az újrahasznosítás sokszor nem kevés energiafelhasználással jár. A továbbhasznosítás során az adott anyag és tárgy továbbhasznosításakor minimális energiafelhasználás történik. A legtöbb energia a kreatív tervezésben és az emberi ügyesség általi megvalósításban van… ami kifogyhatatlan.

Ha meglátok valami cuccot, vagy bigyót azon töröm a fejem mit csinálhatnék belőle, hogyan javíthatnám meg, alakíthatnám át.

Néha egész jól sikerülnek ezek a projektek (is)

Ajtódísz: használt pulcsi, fakéreg, moha, bogyók, gombok felhasználásával.

Kiszuperált kerti szék új élete.

Kidobott hokedli, cuki vintage cucc lett pár száz forintból.

Gyerekszoba kompatibilissé varázsolt uncsi fenyőbútor.

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?