Panade
Azaz káposzta, hagyma, kenyér…
Férj állandóan izélgetett a savanyú káposzta alternatív felhasználási módjaival mint, leves meg ilyenek. Nem voltam túl lelkes, szerintem elég jó a székelykáposzta meg a töltött… míg nem jött Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog… a tányéron című szakácskönyve és a szokatlan egytálétel a káposztából, állott kenyérből. Ez a gratinféle a panade. De Hugh sem tudhat mindent 🙂 mert ő sima káposztából csinálja, pedig ha tudná, hogy milyen egy isteni, jó, magyar savanyúúú…
6 személyre
6-8 evőkanál olívaolaj
5 közepes vagy 3 nagy fej hagyma vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma felaprítva
600-700 g savanyú káposzta, vagy zöld káposzta torzsa nélkül
300 g tömör kenyér, állott is lehet
500 ml forró zöldség alaplé
tengeri só, frissen őrölt bors
Az olívaolaj felét nagy edényben közepes lángon felhevítjük. Beledobjuk a hagymát, megkeverjük. Amint sisteregni kezd, visszavesszük a lángot és lefedjük az edényt. Lassú tűzön pároljuk míg aranybarna lesz, a vége felé levesszük a fedőt és hozzáadjuk a fokhagymát, sót, borsot.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A káposztát puhára pároljuk.
A kenyeret kockákra vágjuk, a maradék olajjal, sóval, borssal összeforgatjuk.
A hagyma harmadát szétterítjük egy lapos, kb. 25 cm átmérőjű sütőtál alján, majd erre szórjuk a kenyérkockák harmadát, a káposzta felét, majd ezt ismételjük míg el nem fogy. Én tettem közé egy kis ementáli sajtot mert Hugh azt mondta jól áll neki, és igaza volt 🙂
A forró alaplével felöntjük.
30 percig alufólia alatt, újabb 30 percig pedig sütjük míg aranybarnára pirul.
Állítólag kelkáposztával és mángolddal is működik a fehér töve nélkül.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.